fbpx

Concureaza si castiga in lupta cu seful tau

Un articol din CareerJournal.com imi aminteste de o discutie avuta cu o serie de candidati care sustineau cu argumente faptul ca ar putea face mai bine munca sefului lor direct. Aproape 75% din aproximativ 500 de executivi americani care au raspuns unui sondaj recent al companiei Korn/Ferry International au opinat ca ei ar putea nu numai sa faca munca sefului lor, dar si ca ar putea sa aiba rezultate net superioare. Multi dintre cei care isi doresc munca sefului lor ajung la un moment in pozitia lor, e firesc, insa, atunci cand se intampla, conjunctura este diferita – sunt in alta companie, sunt in alta etapa a carierei lor – si nu mai constientizeaza ca atare schimbarea.

Ea ramane insa un obiectiv de atins, iar majoritatea celor ce au ajuns in pozitiile sefilor lor spun ca secretul consta in „A avea viziunea promovarii, viziunea propriei evolutii in cariera devreme, inca de la inceput”.

Suprprinzator sau nu, specialistii spun ca, desi multi dintre noi credem ca am putea face munca sefului mai bine ca el, adevarul este ca dezvoltam incredere in sine atunci cand inregistram succese in insarcinarile pe care le primim din partea sefilor. Concluzia acestor succese este ca avem tendinta sa le confundam cu munca pe care o face seful nostru in general, munca pe care noi tocmai i-am dus-o la indeplinire.

Citeste si:  Profesia de mediator, noutate, viziune "out of the box"

Pe scurt, avem o viziune prea ingusta asupra muncii sefului nostru, care in realitate este mai complexa, suntem prea putin expusi la informatiile cu privire la activitatea lui si ne e usor si la-ndemana sa judecam in necunostinta de cauza. Arlene Hirsch, un career coach din Chicago spune: „You only know the relationship you have with him or her, you don’t have the full picture.” In plus, multi dintre noi avem tendinta sa ne concentram atentia pe trasaturile negative ale sefului nostru. Suntem subiectivi si asta ne face sa omitem calitatile si punctele forte si sa ne concentram pe cele slabe, pe felurile „multiple”, credem noi, in care ne este inferior.

O politica buna de avansare in directia jobului superior ierarhic care in acest moment este ocupat de seful tau, ar fi simpla observatie mai intai. Castiga din experienta lui, observa cum interactioneaza cu alti subordonati sau sefi, observa-i calitatile de lider, felul cum deleaga atributii, cum isi formeaza stilul managerial. Acest sistem observational poate avea urmari imediate: de exemplu, poti sa iti dai seama care sunt taskurile care nu ii fac mare placere si sa le preiei incet-incet. Vei fi dublu recompensat: aprecierea lui imediata si perspectiva avansarii pe termen mediu sau lung.

O alta metoda intrevazuta de specialisti este aceea a discutiei directe. S-ar putea ca seful tau sa se implice in identificarea abilitatilor profesionale si sa le foloseasca in mod constructiv. Interesul tau direct declarat in anumite directii manageriale pot fi vazute de seful tau ca initiative valoroase, cu conditia insa ca acesta sa nu fie constient ca ceea ce urmaresti este jobul lui. In plus, este posibil ca de fapt sa nici nu urmaresti decat ceea ce cunosti, iar ceea ce ai cunoscut pana acum sa fie postul lui. Odata cu implicarea sa insa, noi oportunitati se deschid, noi optiuni pe care esti invitat sa le testezi.

Citeste si:  Femeia de azi, intre dulce si amarui

Oportunitatile pe care seful tau ti le poate oferi in drumul tau catre promovare te pot surprinde. Este posibil sa iti recomande sa schimbi jobul tot in cadrul companiei, pentru unul mai mic poate, dar managerial sau de coordonare. Este posibil sa te delege in alt oras pentru o vreme si sa revii in cateva luni cu tolba plina de cunostinte noi si mai aproape de visul tau de sefie. Cartea este a ta si seful tau este unul din oamenii cheie care te pot ajuta si sutine, deci nu-l privi ca pe un competitor, ci ca pe un ajutor nepretuit.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.